top of page
  • artec20capsula

Com ha anat? Teatre Comunitari Rubí - Tardor 2020

Actualizado: 20 nov 2020

Avaluem la primera temporada del projecte de creació artística comunitària a la ciutat de Rubí. Biblioteca Mestre Martí i Tauler. Tots els dimarts de 18:30h a 20:00h


El punt de partida és experimentar amb les diferents arts escèniques (teatre, dansa, música i arts visuals) sempre des de el joc, la creativitat i les habilitats i possibilitats de les mateixes participants.

Per què Teatre Comunitari Rubí?


Busquem mostrar aquells vincles comuns, compartint les històries personals, vivències, necessitats amb persones de diferents edats i de diferents procedències. Utilitzem les arts escèniques com una eina integradora entre les diferents persones que cohabiten un mateix espai. La idea es desenvolupar les potencialitats artístiques de les participants i la capacitat de crear amb grup.Les 6 sessions d'octubre a novembre (les 2 últimes per videoconferència) s’han dut a terme des de les dinàmiques dramàtiques i la creació d’una peça teatral col·lectiva. Hem utilitzat el teatre imatge d’August Boal, exercicis de presencia escènica de Peter Brook, dansa i moviment inspirades pel treball de Lecoq i dansa lliure, teatre d’objectes i sensorial i instruments musicals.


El tema ha girat entorn la ciutat la Rubí identificant espais emblemàtics, objectes significatius, essències i olors i on ens ubiquem nosaltres mateixes dins l’espai de la ciutat de Rubí i la seva història.

L'avaluació ha consistit en 5 preguntes on hem demanat a les participants; el seu millor i pitjor moment, un moment inoblidable, sobre l'acompanyament de les artistes pedagogues, alguna cosa que el teatre comunitari els hagi motivat a fer i idees i propostes per tirar el projecte endavant en el futur. Les respostes d´un total de cinc participants, les hem rebut en forma de vídeo i per escrit.


El comentari de Guillem ens recorda que el teatre comunitari és indubtablement accessible a qualsevol persona sense experiència en les arts escèniques i com el teatre necessita d’una acció i un espectador per esdevenir teatre. Com ens recorda el crític, teòric i gestor teatral argentí Jorge Dubatti, el teatre és un esdeveniment, una experiència abans del llenguatge, on convivim amb els altres aquell moment de creació viva.


Transmitís las cosas agradablemente y no te sientes incómoda (Ailet)

Com artistes pedagogues hem volgut co-crear un espai de llibertat i de creació individual i del grup. A través de les propostes obertes i la facilitació participativa, hem donat espai creatiu perque les participants puguin seguir construint i elaborant la historia dramàtica.
El procés del teatre comunitari així com l’entenem des de ArTec20 esdevé una oportunitat de creixement personal, on la persona es pot conèixer més a ella mateixa.


Destaquem el comentari de la Begoña on parla de l’experiència d’escoltar una història que ella havia imaginat i escrit. És un moment de realització personal quan et dones compte que la teva creació és vista i escoltada i al mateix temps, esdevé una altra peça amb la que les altres participants poden construir i transformar.Apuntar que una de les dinàmiques que més van agradar entre els participants menors va ser el convertir-se en ocells que volen lliurement i alhora segueixen a l’ocell que lidera el grup. Els torns van canviant i en un moment inesperat, cadascú arriba a liderar el grup. Hi ha un element d’apoderament i de lideratge entre els més joves que val la pena destacar perquè el van gaudir i experimentar com a moment inoblidable.El proyecto me ha motivado a seguir experimentado cosas (Joel)


En les dues darreres sessions que es van fer per videoconfèrencia, tres persones van voler continuar en aquest format i un cinc persones van col·laborar en les aportacions per fer un vídeo final on es resum totes les dinàmiques que hem fet, les propostes suggerides per les participants i les últimes aportacions que mostren la actual parada de confinament provocada per la pandèmia i les noves restriccions que afecten, entre altres, a totes les activitats del lleure i culturals.


Un moment inoblidable: Cantar cielito lindo a una web cam, la veritat és que no m'ho hauria imaginat mai! (Laura, participant)


Teatre Comunitari Rubí - tardor 2020 vídeo
Què hem après d’aquesta primera temporada?En la primera sessió de teatre comunitari vam poder sortir a la terrassa i amb llana, una anella gran i espelmes vam crear un objecte d’unió per simbolitzar la nostra trobada, la nostra singularitat i pertinença al grup. Durant aquell moment vam compartir allò que haviem portat al grup i allò que ens emportàvem.


Podem dir que del total de 15 participants apuntats no sempre van venir les mateixes persones. Cada dia hi havia alguna persona nova i repetidora. De fet, ressaltem que això es de fet una característica del teatre comunitari com nosaltres l’entenem. El grup és únic per cada sessió, ningú és imprescindible encara que el trobem a faltar, el grup és diferent, les dinàmiques son diferents, i les persones aporten coses diferents però la creació col·lectiva segueix el seu curs. Això vam trobar va ser ben rebut:


No hi ha un compromís, sinó que pots faltar un dia i unir-te al dia següent sense sentir-te malament (Laura, participant)


Trobem el teatre comunitari obra una porta a entendre el compromís de grup d’una manera diferent. Ens convida a veure la participació de cadascú lliure d’obligacions i inclús expectatives.Moltes gràcies per la vostra passió que heu transmès i m'he sentit molt ben acompanyat i valorat com a persona capaç de fer teatre malgrat la inexpertesa. Tothom comptàvem. (Guillem)

M'ha ajudat a recordar-me de "fer coses pel simple fet de gaudir fent-les (Laura, participant)

El comentari del Guillem ens transmét de nou la importància de l'acompanyament de l'artista pedagoga, que no és necessari tenir experiència prèvia i que tots i totes sumem. La Laura ens recorda el fer per el simple fet de gaudir. Gràcies a totes les participants d'aquesta primera temporada de Teatre Comunitari Rubí. Ens tornem a veure aviat!!
Jorge Dubatti (2010) El teatro y la ética de la convivencia. Vídeo conferència Mèxic.

https://www.youtube.com/watch?v=UQfwvdLvZlQ (vist el 19/11/20)


8 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Kommentit


  • litviv_emociona
  • laura_teatre
  • Icono social Vimeo
bottom of page