Arts Escèniques i Ciències Socials a 4t de l'ESO
avaluació del projecte transversal dins l'àmbit de ciències socials i les arts escèniques a l'institut Mare de Deu de l'Assumpció, Badalona. BLOG Projecte Ciències Socials ESO
Com artistes pedagogues creiem que utilitzant les arts escèniques com a vehicle de trobada, descobriment i creixement, podem fomentar una escola diferent dins de la societat que permet establir vincles entre les persones des de la llibertat, l'amor i el respecte. Entenem que l'art és el principal potenciador d'aquesta metodologia d'aprenentatge ja que utilitza l'experiència com a potenciadora entre altres, de la imaginació.
Fa dos anys va sorgir la possibilitat dins la Escola Mare de Déu de l’Assumpció Badalona de començar un projecte transversal d’arts escèniques i ciències socials a 4t de l’ESO, va ser un procés molt enriquidor amb una creació final anomenada “Viatge sensorial per la Revolució francesa” que ens va deixar amb ganes de més. Fa un any, aquest projecte pilot, va entrar dins el programa curricular amb el nom de “Experimentem les ciències socials amb les arts escèniques” i malgrat el confinament i gràcies a la motivació dels alumnes i tot el treball realitzat per meet, el departament de ciències socials aquest any va donar la possibilitat de continuar amb la creació del projecte a 4t i ampliar-ho a 3è de la ESO.
Creiem que en un món plurilingüe, multicultural, envoltat de tecnologia i incertesa, que moltes vegades camina cap a la mencance de llocs de convivència amb el cos, les arts escèniques són l’espai on podem treballar el concepte d'equip i de comunitat. Aquí es dóna la possibilitat de potenciar les individualitats a partir del vincle amb els altres i és aquesta sinergia creada de confiar en els altres on experimentem que: “on hi arribes tu també hi arriba l’altre”....
El projecte es dur a terme treballant amb els especialistes en ciències socials i l'artista pedagoga Laura Gisela García. El tema escollit del curriculum demanat per la Generalitat es desenvolupa a través del llenguatge escènic utilitzant el teatre físic i sensorial, el moviment creatiu, el gest, la paraula, l'expressió visual i plàstica, els objectes amb el fi de descobrir i experimentar els conceptes per poder integrar-los i transformar-los.
Mireia Asensio col·labora en aquest projecte realitzant una avaluació qualitativa del procés i els resultats.
Càpsules Educatives Teatralitzades
Tallers de 2 hores de duració per un total de 30 participants en centres de secundària i primària. Treballem amb el pretext dramàtic, el teatre dels sentits i diferents llenguatges de les arts escèniques. El taller és una experiència d'inmersió on les alumnes aprofundeixen en la història, tema o currículum a través de les arts aplicades.
Càpsula Educativa Teatralizada
Luces de bohemia
Asignatura: Lengua Castellana y Literatura
Curso: 1 batx
Duración: 2 horas
Participantes: máximo 30
Espacio: sala de música y exteriores